Ca sa faci administrare pagina Facebook nu este o treaba usoara: este nevoie de strategie, programare, creativitate, analiza si abilitati tehnice si de comunicare. Toate aceste activitati necesita timp. Timp pe care un business owner, antreprenor sau profesionist nu il are. De aceea este nevoie ca respectivul business owner, antreprenor sau profesionist sa angajeze un specialist social media.
Asa cum spunea unul dintre speakerii de la Conferinta Social Media Summit 2015, este nevoie ca oamenii de social media, cei care au joburi precum social media manager, social media specialist, social media consultant – sa se profesionalizeze, profesia lor sa devina administrarea social media.
PROFESIONALIZA, profesionalizez, vb. I. Tranz. si refl. (Rar) A face sa capete sau a capata un caracter profesional; a face sa devina sau a deveni o profesie. [Pr.: -si-o-] – Profesional + suf. -iza.
PROFESIE, profesii, s. f. 1. Ocupatie, indeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercita cineva in baza unei calificari corespunzatoare; complex de cunostinte teoretice si de deprinderi practice care definesc pregatirea cuiva; meserie – Din fr. profession.
Orice profesionist isi exercita profesia in baza unor etape bine stabilite. Este parerea mea ca un profesionist al social media trebuie sa intocmeasca si sa aplice o strategie de comunicare referitoare la brandul sau compania respectiva. Din aceasta strategie face parte calendarul de continut care se refera la postarile companiei pe social media, de exemplu: pagina de Facebook.
Inseamna ca profesionistul respectiv sa stabileasca pentru fiecare zi a saptamanii, ce postari sa apara pe pagina de facebook, la ce ora si pentru ce audienta. Din statisticile pe care le pune Facebook la dispozitia administratorului paginii, acesta stie deja care sunt orele la care sustinatorii paginii sunt prezenti pe facebook. Continutul potrivit pentru compania respectiva si audienta sa este de asemenea stabilit in strategia de comunicare. Profesionistul pe social media sau echipa lui realizeaza continutul conform strategiei: foto, link, video, concursuri, etc.
De exemplu:
Ce postare este potrivita pentru ziua de luni cand de obicei intra mai putina lume pe Facebook? La ce ora? Pentru ce audienta: femei sau barbati?
Ce postare este potrivita pentru ziua de vineri? Dar sambata sau duminica?
Ce continut sa postezi: foto, video sau linkuri catre articole din afara retelei de socializare?
Care este scopul postarilor: sa informeze, sa amuze sau sa provoace?
Care este ora la care postarile primesc cea mai multa atentie?
etc
Din experienta mea, calendarul de postari este un instrument foarte folositor care permite profesionistului sa fie organizat, iar pagina sa aiba un flux de postari cu care sustinatorii sa se obisnuiasca si astfel aceasta sa ramana in atentia lor. Recomandare mea este ca profesionistul sa dedice o zi din saptamana realizarii si programarii postarilor de pe pagina de Facebook pentru saptamana urmatoare. Functia de programare a postarilor de la Facebook il ajuta pe social media manager sa fie eficient si sa confere paginii un caracter bine definit.