Alegerea culorilor pentru un website – 7 aspecte pentru a atrage mai multi clienti

alegere-culori-web
Distribuie! - Sharing is caring!

sau un alt titlu mai scurt:
Cum sa alegi culorile cele mai bune pentru website-ul tau

Alegerea culorilor pentru un website este o decizie importanta in procesul de dezvoltare a unei identitati vizuale eficiente si atractive. O paleta de culori bine aleasa nu numai ca va atrage atentia utilizatorilor, dar va consolida si recunoasterea brandului tau.

In acest articol, vom explora in detaliu 7 aspecte esentiale pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand selectezi culorile pentru site-ul tau web, pentru a asigura succesul acestuia dar si pentru a respecta identitatea vizuala a brandului tau.

1. Culorile brandului

Primul pas in alegerea culorilor pentru website-ul tau este de a lua in considerare culorile brandului tau.

Acestea sunt culorile principale pe care le-ai stabilit anterior pentru logo-ul tau, materialele de marketing si alte elemente de identitate vizuala. Utilizarea acestor culori pe site este cruciala pentru a mentine coerenta brandului si pentru a consolida recunoasterea acestuia. Aceste culori ar trebui sa fie omniprezente pe site, in special in antet / logo/ icon, fundaluri si elementele de accent.

2. Paleta de culori

In afara culorilor principale ale brandului, este important sa dezvolti o paleta de culori secundare care se potrivesc armonios cu culorile principale.

Aceste culori secundare pot fi folosite pentru a evidentia elemente precum butoanele, link-urile sau sectiunile de continut special. Atunci cand selectezi culorile secundare, asigura-te ca acestea se completeaza reciproc si creeaza o armonie vizuala pe site.

3. Contrast si lizibilitate

Un alt aspect crucial in alegerea culorilor pentru website este contrastul și lizibilitatea.

Asigura-te ca textul de pe site este ușor de citit pe fundalul ales. Un contrast suficient intre text si fundal este esential pentru a permite o lectura usoara. De obicei, textul pe fundal alb sau o culoare deschisa ofera cea mai buna lizibilitate. Cu toate acestea, poti utiliza culori mai inchise ale fundalului pentru elemente de accent sau pentru a adauga profunzime designului tau.

4. Emotia si psihologia culorilor

Culorile au puterea de a influenta emotiile si perceptiile utilizatorilor.

Este important sa intelegi psihologia culorilor si sa alegi culorile care transmit mesajul corect si creeaza o atmosfera adecvata pentru brandul tau.

De exemplu, albastrul poate sugera incredere si profesionalism, in timp ce rosul poate evoca pasiune sau urgenta. Cauta pe internet si sigur vei gasi diverse baze de date referitoare la ce exprima culorile, pentru a alege acele culori care vor rezona cel mai bine cu publicul tau tinta, un exemplu simplu il gasesti mai jos:

psihologie-culori

5. Consecventa in utilizarea culorilor

Consecventa este cheia pentru a crea o experienta de utilizare unitara pe site-ul tau web.

Culorile ar trebui sa fie folosite in mod consecvent pentru diverse elemente, cum ar fi butoanele, link-urile, anteturile si fundalurile. Acest lucru nu numai ca ofera un aspect profesional, dar faciliteaza și navigarea pentru utilizatori. Atunci cand culorile sunt utilizate in mod consecvent, utilizatorii stiu la ce sa se astepte si se simt mai confortabil pe site-ul tau.

6. Responsivitate si accesibilitate

In era digitala, este crucial sa te asiguri ca website-ul tau este accesibil pe o varietate de dispozitive si ecrane.

Alegerea culorilor ar trebui sa tina cont de accesibilitatea web. Foloseste un contrast adecvat pentru a face ca textul sa fie lizibil pe toate dispozitivele, inclusiv pe ecranele mai mici ale telefoanelor mobile. De asemenea, asigura-te ca nu folosesti culori care ar putea fi problematice pentru persoanele cu deficiente de vedere.

7. Testare si feedback

Inainte de a lansa website-ul, este esential sa-l testezi pe un grup de utilizatori pentru a obtine feedback cu privire la paleta de culori.

Acest feedback poate dezvalui aspecte pe care nu le-ai luat in considerare si te poate ajuta sa faci ajustari pentru a atrage mai bine clientii tinta.
IMPORTANT – asigura-te ca site-ul tau este functional si arata bine pe o varietate de browsere si dispozitive.

 

In webdesign, tendintele in materie de culori pot varia de la an la an, dar unele perechi de culori (ma refer la culoarea principala si culoarea secundara) au ramas populare si au continuat sa fie folosite si in ultimii ani.

Iata 5 perechi de culori care personal imi plac, sunt culori des utilizate si pe care le puteti lua ca exemple bune de scheme de culori pentru site-uri;  am mentionat si cate un brand care le utilizeaza:

1. Albastru și Alb:
– Exemplu de site: Facebook (https://www.facebook.com/)
– Descriere: Albastrul este asociat cu increderea si profesionalismul, in timp ce albul creeaza o senzatie de curatenie si claritate. Aceasta pereche de culori este frecventa in design-ul site-urilor sociale si a altor platforme online care doresc sa transmita siguranta si usurinta in utilizare.
2. Roșu și Alb:
– Exemplu de site: Coca-Cola (https://www.coca-cola.com/)
– Descriere: Roșul este o culoare energica, care poate crea o senzatie de urgenta și entuziasm. Combinat cu alb, acesta poate oferi un contrast puternic si poate atrage atentia utilizatorilor. Aceasta pereche de culori este adesea folosita in industria alimentara si de bauturi.
3. Verde si Alb:
– Exemplu de site: Spotify (https://www.spotify.com/)
– Descriere: Verdele sugereaza natura si echilibrul, in timp ce albul adauga un element de prospetime. Aceasta pereche de culori este des intalnita in design-ul site-urilor care promoveaza divertismentul si relaxarea.
4. Portocaliu si Negru:
– Exemplu de site: Amazon (https://www.amazon.com/)
– Descriere: Portocaliul este o culoare vibranta, care poate atrage atentia, in timp ce negrul adauga un aspect profesional si sofisticat. Aceasta combinatie este des utilizata in design-ul site-urilor de comert electronic, pentru a crea un contrast atractiv si pentru a transmite incredere in brand.
5. Violet si Auriu:
– Exemplu de site: Cadbury (https://www.cadbury.co.uk/)
– Descriere: Violetul este adesea asociat cu luxul si creativitatea, in timp ce auriul adauga un element de rafinament. Aceasta pereche de culori este folosita in design-ul site-urilor de branduri de lux si de produse premium.

( noua ne plac culorile noastre 🙂  – autor imagine Reinhart Julian)

alegerea-culorilor-gipmedia

Pentru siguranta va recomand sa alegeti trei culori pentru paleta dvs.: o culoare principala (sau primara), o culoare secundara si o culoare de accent. Si eu, ca multi altii, recomand sa utilizati regula 60/30/10 pentru a aplica culorile in designul site-ului dvs. Conform acestei reguli, 60% din culoarea utilizata ar trebui sa fie culoarea principala, 30% culoarea secundara și 10% culoarea de accent.

Folositi cu incredere scheme de culori precum cele furnizate de Adobe sau Coolors.

Este important sa retinem ca alegerea culorilor pentru un website ar trebui sa fie determinata in primul rand de identitatea vizuala și de publicul tinta al brandului sau site-ului.

Tendintele in design pot evolua rapid, dar cred ca este mai important sa creezi o paleta de culori care sa se potriveasca cu mesajul si valorile tale.

De asemenea, amintiti-va ca un design de website reusit nu consta doar in culori, ci si in arhitectura generala a site-ului, in utilizabilitatea acestuia si in continutul oferit utilizatorilor. Culorile sunt doar unul dintre elementele cheie in crearea unei experiente online atractive si eficiente.

––––––––––––––––––––––––

P.S. Nu am mai scris de foarte mult timp pe acest blog eu unul fiind dintre aceia carora le place mai mult sa faca decat sa vorbesca /scrie – mai ales ca nu ma consider un talent al scrisului si sincer nu fac parte din categoria celor care au tot timpul vorbele la purtator … oricum sper ca informatiile sa va fie de folos deoarece sunt din activitatea de construire de website-uri pe care o fac de foarte multi ani.

 

Daca ai un proiect sau oferi un serviciu/produs, esti antreprenor sau profesionist si ai nevoie de un site full custom, mobile responsive, nu ezita sa ne contactezi.

Comentariile sunt inchise.

Alegerea culorilor pentru un website – 7 aspecte pentru a atrage mai multi clienti
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site sunteți de acord cu Politica de confidentialitate.