Cum sa folosesti Linkedin ca sa ai succes
Esti antreprenor sau profesionist, ti-ai facut cont pe LinkedIN, dar nu stii cum sa-l folosesti?
Iata mai jos un exemplu despre cum sa folosesti LinkedIN ca sa ai succes. In Romania, reteaua LinkedIN inca este privita mai mult ca reteaua unde iti scrii cv-ul si iti cauti un alt angajator sau astepti sa fii recrutat si mai putin ca instrument pentru dezvoltarea afacerii.
Asa ca in acest articol vreau sa va dau un exemplu de succes made in LinkedIN. Acest exemplu insa nu este din Romania, nu este nici macar din Europa, ci vine de peste mari si tari, mai exact din tara de bastina a lui Crocodile Dundee: Australia.
Este vorba de domnul Tony J Hughes, profesionist in domeniul vanzarilor. Dupa ce a absolvit in 1978 Institutul de Marketing si Vanzari din Australia, a inceput o cariera extraordinara in vanzari, depasind recorduri peste recorduri la companiile la care s-a angajat. A urcat treptele carierei de la agent de vanzari la top management. Nu insist aici pentru ca puteti vedea singuri rezultatele pe care le-a adus pentru fiecare angajator in pagina lui.
In 2012 si-a deschis propriul business de consultanta pentru management, cu accent pe specializarea vanzarilor B2B. Siteul lui este RSVPselling.com. Tony este unul dintre profesionistii care sustin necesitatea modernizarii vanzarilor, explicand si dezvoltand conceputul de social selling si cum sa fie aplicat de catre agentii de vanzari. El spune de asemenea ca este foarte important pentru omul de vanzari (si nu numai) sa aiba un brand personal puternic.
Tony a intrat pe platforma LinkedIN in 2007, iar in 2014 avea 2675 de oameni in reteaua sa. A inceput sa scrie articole despre vanzari pe LinkedIN Pulse in noiembrie 2014 ca urmare a unei provocari. El a numit aceasta provocare „experimentul de 90 de zile”, experiment prin care si-a propus sa scrie cate un articol zilnic pe Pulse. Folosind si eu platforma de blogging Pulse, am ajuns sa citesc articole scrise de el in categoria Sales, dupa ce cei de la LinkedIN i-au dat stampila de autor.
In lunile noiembrie si decembrie 2014, Tony a scris in medie 2-3 articole pe zi, iar in ianuarie 2015 – cate un articol zilnic, in total 119 articole. In acest timp el nu a mai scris deloc pe blogul companiei lui. Unii ar spune ca asta e o miscare riscanta …In martie 2015 a publicat articolul 90 days of social media mania. What were de results? unde scrie despre acest experiment si care au fost rezultatele.
Iata argumentele lui pe scurt:
- scopul lui a fost sa-si construiasca brandul la nivel international folosind LinkedIN
- de ce LinkedIN? pentru ca sunt 347.000.000 membrii (in 2015), iar 40% dintre acestia folosesc LinkedIN zilnic
- zilnic LinkedIN contorizeaza 200 milioane de vizualizari unice pentru fiecare pagina de continut
- toti oamenii la care vrea sa ajunga sunt pe LinkedIN: 90% din oamenii cu putere de decizie din Australia sunt in retea
- si-a contruit brandul scriind articole despre viziunea sa asupra vanzarilor in stilul „pay it forward” cu scopul de a educa si de a-i ajuta pe oamenii din domeniu sa aiba succes, nu i-a trimis niciodata spre site-ul lui (cu metoda „citeste mai departe aici”)
Si iata si rezultatele pe care le-a obtinut in urma experimentului:
- numarul followerilor a crescut de la 1600 la 6600
- profilul lui a inregistrat 4500 de vizualizari
- 346.000 de vizualizari unice ale paginilor de pe blog
- a ajuns in Top 100 Globally in Social Selling
- a fost angajat de 5 ori de catre multinationale din primul esalon ca speaker, depasind astfel veniturile din 2014 din public speaking in primele 6 saptamani din 2015
- a fost invitat de 3 companii sa scrie articole pe blogul lor
- a fost invitat sa vorbeasca in cadrul unei emisiuni radio
- a inceput discutiile cu o editura mare din SUA pentru publicare unei carti acolo
- calitatea oamenilor din reteaua sa a crescut
- a lansat hashtagul #strategicsocialselling pentru a uni scoala veche cu cea noua de vanzari
Este adevarat ca in timpul experimentului, la intalnirile mondene sau de familie oamenii strigau la el sa lase LinkedIN de-o parte, dar efortul lui a fost recompensat cu sentimentul de implinire pe care l-a simtit de fiecare data cand a primit zeci de mesaje si comentarii de genul
„E cel mai bun articol pe care l-am citit pana acum pe LinkedIN” sau
„Acum printez articolul si-l dau sa fie studiat de echipa de vanzari!”
Un alt rezultat al experimentului?
Ocaziile de business vin deja calificate: cei interesati nu-si mai pun problema daca este cel mai potrivit, ci cand este liber si care este onorariul lui. Minunat, nu-i asa? Si nu vorbim de un membru al generatiei de mileniali, ci de un tip la 50 si ceva de ani cu par grizonat la tample.
Care este secretul lui Tony?
Si-a stabilit prioritatile astfel: sa puna pe hartie mai mult ideile lui si mai putin ideile altora.
Tony a continuat sa scrie cel putin un articol la 5 zile pe tot parcursul anului 2015 si 2016.
In acest moment el are peste 300 de articole publicate pe platforma de blogging Pulse. Pe toate le gasiti aici: Tony J Hughes.
Daca doresti sa ne ocupam de administrarea conturilor tale de social media, te invitam sa ne contactezi pe email: iulia.uta[at]gipmedia.ro.
VREI sa-ti promovezi afacerea pe social media? Aboneaza-te!