Web design tendinte pentru anul 2016 spuse de media de specialitate
De ce web design tendinte in 2016? Pentru ca si in acest domeniu avem „oracole si prezicatori” precum in fotbal si in politica – dar cu o mare diferenta: prezicatorii sunt de specialitate, programatori sau web designeri cu aprofundate cunostinte in domeniu dar si in super arhitectura informationala care este denumita generic INTERNET.
Astfel cele mai mentionate tendinte pentru web design in 2016 sunt:
1. Web design responsive
Web design responsive este tendinta care va continua pana cand spun unii mari specialisti ca vom ajunge sa folosim mai toti doar dispozitive mobile…
Dar ce inseamna web design responsive?
Pe scurt si pe intelesul tuturor, web design responsive este un design care raspunde CORECT mediului pe care este vazut, deci daca este un site vazut pe un ecran de monitor/desktop, atunci site-ul se adapteaza rezolutiei setate de PC pentru monitorul respectiv.
Daca este vazut pe o tableta? Atunci site-ul se adapteaza ecranului tabletei. Iar daca este vazut/vizualizat pe un smartphone, site-ul se adapteaza rezolutiei smartphone-ului respectiv…
Daca vrei sa stii daca site-ul tau este design responsive si mobile responsive atunci poti afla gratuit de la Google :
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/
2.Flat design – designul plat
In trecut, mai intotdeauna web designerii au pus un accent special pe as arata abilitatile lor de a ambala site-urile cu ilustratii si animatii care trebuiau sa uimeasca si sa impresioneze vizitatorii. Apoi a venit o schimbare spre proiectarea catre grafica cu imagini si obiecte cat mai realiste, care a incercat sa aduca cat mai mult din viata reala pe ecranele monitoarelor, cu texturi, umbre si caracteristici cat mai apropiate de mediul si obiectele reale – design numit skeuomorphic.
Dar incepand, mai ales, din 2015 tot ce se lucreaza acum reprezinta o modalitate de proiectare in designul plat (flat design), design care se opune tehnicilor de proiectare „artificiale”, in favoarea unei estetice mai simplificate, clasice.
Designul plat este o abordare care pune accentul pe design si utilizare minimalista. Foloseste spatiu curat, deschis, margini clare, culori vii, luminoase si ilustratii bidimensionale/plate.
Microsoft a fost unul dintre primii care aplica acest stil de design de interfata, vazut de foarte multi ca o reactie impotriva lui Apple cu interfata sa iOS, astfel ca nu se mai doreste convertirea digitala a unui obiect din viata „reala”, ci se identifica imagini simple minimaliste. Practic este o tendinta de a separa tehnologia de obiectele reale tactile.
Dar minimalist nu inseamna plictisitor
In designul plat, elementele decorative sunt privite ca o dezordine inutila. In cazul în care un aspect sau caracteristica de desen nu serveste niciunui scop functional, aceasta este vazuta ca o deturnare a atentiei utilizatorului. Acesta este motivul principal pentru tipul minimalist design plat: de a nu distrage atentia de la informatiile clare oferite de site.
Cu toate acestea, doar pentru că nu are niciun design care sa bata la ochi, nu inseamna ca acest tip de web design este plictisitor. Culorile vii, contrastante pot face imagini si butoane care sa atraga atentia pentru pasii doriti a fi urmati in site. Scopul imaginilor minimaliste contribuie la caracterul functional al designului plat.
3.Scheme Perfect Color Design
Referitor la aceste scheme perfecte de culori in web design … da, se poate spune ca orice designer poate pune si combina culori intr-un design, dar trebuie sa gaseasca acele combinatii de culori care sa ajute utilizatorul. Aici se pare ca exista cel mai mult de lucru avand in vedere si tendinta minimalista a flat designului.
4.Imagini si iar imagini: poze mari si video
Asta spun cei mai multi specialisti ai web designului pentru anul 2016.
Imaginile proprii ale companiei respective sunt mult mai apreciate decat cele din “free stock”, dar aceste imagini sau poze trebuie sa exprime calitatea sau utilizarea unui produs, a unei afaceri si trebuie sa atraga prin simplitate. Pot fi si poze alb-negru si neaparat culori vii (in cazul graficei).
Utilizarea de filme, de video va continua sa creasca si in paginile site-urilor, dar si in social media. Video este o tendinta despre care se vorbeste foarte “tare” in ultimii ani.
De ce este buna o prezenta video?
Pentru ca de multe ori cei care iti viziteaza site-ul vor sa vad pe “viu” cum functioneza produsul tau sau sa te vada si sa te auda vorbind despre cat de eficient este serviciul pe care il propui. Foarte multe alte aspecte/proprietati ale brandului oferit il pot face pe vizitator sa cumpere daca ii sunt aratate in video.
Daca ai un proiect sau oferi un serviciu/produs, esti antreprenor sau profesionist si ai nevoie de un site de prezentare, respectand tendintele din 2016, nu ezita sa ne contactezi.