Se numeste remarketing modalitatea prin care o companie continua sa “vorbeasca” cu prospectii sau clientii sai prin intermediul Facebook pixel.
Ti s-a intamplat sa intri pe un site, sa te uiti la cateva produse, apoi sa intri in contul tau de Facebook si sa te trezesti ca Facebook iti arata o reclama a companiei al carei site tocmai l-ai vizitat? Si te gandesti “de unde stie unde am fost si ce-am vazut???”.
Nu este magie si nici conspiratie.
Este remarketing.
Pixelul Facebook este un cod generat de platforma de socializare pentru contul tau de publicitate legat la pagina companiei.
Copiezi codul si il instalezi pe toate paginile site-ului tau. Daca nu-ti administrezi singur site-ul atunci ii trimiti codul si instructiunile de instalare administratorului site-ului tau. Este relativ usor de instalat si poti sa verifici daca functioneaza corect cu Pixel Helper.
Pixelul functioneaza astfel:
Prin intermediul codului, site-ul tau trimite informatii catre Facebook despre paginile pe care oamenii le viziteaza si ce actiuni intreprind aici.
Pixelul trimite doua categorii de informatii: standard si personalizate.
Informatiile standard sunt numite evenimente si sunt noua la numar:
View content
Search
Add to cart
Add to wishlist
Initiate checkout
Add payment info
Make purchase
Lead – cineva se identifica intr-un fel sau altul ca fiind interesat de produsul sau serviciul tau
Complete registration – completeaza un proces de inregistrare precum o inregistrare la newsletter
Informatiile personalizate sunt numite conversii si masoara date specifice site-ului tau in functie de scopul pe care il urmaresti.
De exemplu: folosesti conversiile pentru a masura cate vizualizari are o anumita categorie de produse, de exemplu ca sa separi persoanele interesate de haine de dama de cele interesate de haine barbatesti.
Seteaza audiente personalizate pentru evenimentele standard.
Pixelul facebook te ajuta sa continui conversatia cu oameni care te cunosc déjà, intr-o anumita masura, adica ti-au vizitat site-ul, ti-au vazut cateva produse sau servicii, s-au inscris sau nu la newsletterul companiei, atunci cand acestia se afla pe Facebook, prin intermediul reclamelor.
Daca ai setata audienta personalizata pentru oamenii care ti-au vizitat o anumita pagina de produs sau serviciu, dar nu au cumparat, atunci poti sa creezi o reclama prin care sa le arati un video despre cum functioneaza produsul respectiv sau un testimonial ca sa le dai mai multe motive pentru a lua decizia de cumparare.
Daca ai setat audienta pentru un anumit subiect (de exemplu: un aparat foto) atunci poti sa le arati oamenilor care au vizitat pagina produsului respectiv o reclama prin care ii inviti la workshopul tau “Cum sa folosesti aparatul x ca sa faci portrete ca un fotograf profesionist”.
Poti sa te adresezi cu o reclama oamenilor care n-au mai fost pe site-ul tau de o anumita perioada de timp cu scopul de a-i convinge sa revina: poate le arati un produs sau serviciu nou.
Poti sa setezi o audienta in functie de timpul petrecut pe site-ul tau: acestia sunt cei mai importanti oameni. Ce vrei sa le arati sau sa le oferi prin intermediul reclamei tale?
Celor care au intrat in lista de prospecti (au declansat pixelul pentru audienta lead) poti sa le arati o reclama prin care le oferi un ebook sau alt material folositor in functie de interesul lor in schimbul datelor lor de contact. Astfel iti cresti lista de abonati la newsletter si sansele sa devina client.
Acestea sunt doar cateva exemple.
Ramane ca tu sa fii creativ, sa gandesti din perspectiva persoanei interesate de compania sau de produsul tau si sa ii oferi acele informatii menite sa il ajute sa ia decizia de cumparare.
Daca esti interesat de promovarea companiei sau afacerii tale pe social media, te invitam sa ne contactezi la 0745.548.400 sau iulia.uta[at]gipmedia.ro.