Cine alege un site construit in WordPress? Avantaje si dezavantaje
O discutie „pro-funda” pe o platforma pentru antreprenori m-a facut sa scriu acest articol despre WordPress, despre situri facute in WordPress – avantaje si dezavantaje.
Pe aceasta platforma un „specialist webdesigner” se lauda ca nu „construieste” site-uri in WordPress pentru ca aceste situri sunt doar pentru cei cu bugete mici sau pentru firme foarte mici, pentru cei care nu doresc un site „profi”. Acest webdesigner oferea doar „situri in php, html, css” – am verificat si eu ce minunatie de situri face omul – erau practic websituri facute cu template-uri free html5 si in WordPress!?…
Ok, am inteles…omul dorea sa iasa in evidenta ca un bun expert si sa se adreseze doar celor cu venituri mari deoarece doar „amaratii” mai au situri construite in WordPress. Banuiesc ca omul nu cunoastea exemple de firme „foarte mici”, „amarate” cu bugete „f.mici” care au situri facute in WordPress precum:
– Mercedes-Benz
– Sony Music
– People
– Group Renault
– BBC America
– Microsoft News Center
– The Walt Disney Company
– The Rolling Stones
– Harvard Gazette
– The New York Times Company
– TechCrunch
– The New Yorker
– Whitehouse.gov
Aceasta atitudine a unor astfel de „specialisti” si des intalnita la firmele care au alte „orientari”, poate duce la confuzii in randul celor care au nevoie de informatii corecte privind webdesign-ul si WordPress-ul in special.
Eu personal recunosc ca doar in ultimii 4-5 ani am trecut la WordPress si sincer sunt foarte multumit – si cred ca si clientii care au beneficiat de tot ce ofera acest sistem sunt multumiti.
WordPress este cunoscut ca un CMS – sistem de management al continutului. Definitia tehnica spune ca este o CMS-ul este o „aplicatie web care permite mai multor utilizatori sa gestioneze continut, date si alte informatii.”
Wordpress este – parerea mea – alegerea potrivita pentru a construi un site web; o alegere potrivita si pentru multi altii deorece a ajuns sa fie folosit de circa o treime din toate site-urile web existente pe internet astazi.
Cateva avantaje:
Motoarele de cautare – inclusiv Google – agreeaza foarte bine WordPress.
Viteza buna de incarcare
Deorece WP are un cod curat, versiunea de baza a acestuia, completata cu o tema implicita, este extrem de rapida.
Trebuie retinut ca viteza de incarcare a site-ului este un aspect important al SEO – vezi mai multe in acest articol. Cand începeti sa adaugati pluginuri si continut pe site-ul dvs., este posibil să observati incetinirea acestuia. Din fericire, exista un numar de plugin-uri gratuite si premium diferite care rezolva aceasta problema pentru dvs. in mai multe moduri. Acestea sunt pluginuri de cache, pluginuri de optimizare a imaginilor, pluginuri de codificare minime si multe altele.
Practic WordPress ofera tot ce este nevoie pentru a rula un site web optimizat si SEO.
Conform Google WordPress este 99% SEO Friendly – deci un mare atu pentru ca nu trebuie sa uitati ca Google si toate motoarele de cautare afiseaza si clasifica site-urile in rezultatele cautarii pe baza unor parametri predefiniti, printre care si SEO Friendly.
Referitor securitate
Unul dintre cele mai bune lucruri despre WordPress este colectia sa de pluginuri de securitate. Exista numeroase plugin-uri disponibile care intaresc securitatea WordPress si te ajuta sa scapi de probleme, dar trebuie spus ca niciun site nu este infailibil ca atare nu uita sa ai un back-up actualizat la dispozitie pentru situl tau. La acest punct cei carora nu le place WordPress vor avea cele mai multe comentarii – codul WordPress este open source deci are acces toata lumea. Dar eu cred ca numarul celor care contribuie la imbunatirea lui este mult mai mare decat al celor care doresc sa-l sparga.
Exista o multime de functii care pot fi usor integrate cu WordPress, astfel poti crea orice tip de site precum eCommerce, site de rezervari, web site de directoare, de anunturi clasificate, forumuri etc.
Situl tau poate sa aiba un aspect unic
Gratie faptului ca WordPress este open source, dezvoltatorii atat cei amatori cat si profesionisti gasesc mereu modalitati de imbunatatire a codului si a pluginurilor. Exista mii de teme gratuite si platite pe care le puteti alege, iar cu ajutorul unui webdesigner puteti obtine ca site-ul dvs. sa arate asa cum doriti, unic, sa va reprezinte ca firma sau ca profesionist. Ca o simpla analogie putem zice ca WordPress iti ofera structura casei, pluginurile functionalitatea ei dar cum va arata ca spatiu interior si exterior poate tine doar de webdesigner.
Cateva dezavantaje:
Un site realizat in WordPress solicita resurse mai mari de la server/hosting – deci o atentie sporita la ce pluginuri folositi (si de unde le achizitionati daca nu sunt gratuite).
Colectia de pluginuri, tema si CMS-ul (WP) sunt in continua imbunatatire, beneficiind de foarte multe actualizari ceea ce insemna sa aveti o firma/persoana care sa se ocupe de mentenanta sitului – de actualizari de backup-uri etc.
WordPress nu este bun daca doriti sa optimizati o functionalitate sau sa refaceti un plugin pentru a deveni altceva. Este mult mai usor sa dezvoltati un site pornind de la zero in PHP, Laravel si jQuery. Deci cu alte cuvinte WordPress este usor daca NU vrei sa faci programare, daca esti programator, WordPress nu este pe placul tau.
Ca incheiere nu spun ca WordPress este „alegerea suprema” in materie de websituri. Sigur veti gasi o serie de firme specializate in programare webdesign care pot sa va ofere un produs exceptional custom made dedicat afacerii voastre.
Dar de aici pana la a spune ca numai firmele cu bugete mici sau firmele foarte mici, care nu doresc un site „profi” vor folosi WordPress, este cale foarte lunga. Pentru acesti „specialisti in webdesign” cei de la Sony Music, Mercedes-Benz si altii nu sunt decat niste habarnisti, iar whitehouse.gov – inca nu a inteles ce probleme de securitate exista in WordPress … si din aceasta cauza il folosesc …
Daca ai un proiect sau oferi un serviciu/produs, esti antreprenor sau profesionist si ai nevoie de logo sau de un site de prezentare mobile responsive, nu ezita sa ne contactezi.