Aceasta afirmatie este gresita:
Facebook nu-ti afiseaza in feed (noutati) postarile paginilor la care ai dat like.
Acest lucru era valabil acum cativa ani, dar Facebook a schimbat algoritmul in 2016, pentru ca spun ei, feedul oamenilor devenise prea aglomerat. Facebook a ales sa se concentreze pe prioritatile principalilor clienti, si anume conturile personale.
Astfel in functie de profilul tau si de activitatea in retea, vezi in feed postari care indeplinesc urmatoarele criterii:
-sunt de la prieteni si familie,
-prezinta informatii si povesti care sunt relevante pentru tine,
-sunt o sursa de distractie si relaxare,
-sunt exemple de comunicare autentica.
Ce poti sa faci ca pagina de companie
Retine ca intre paginile de companie este concurenta stransa, pentru ca odata cu schimbarea algoritmului, platforma a dat oamenilor posibilitatea de a controla postarile pe care le vad in feedul lor.
Astfel in contul personal, in Preferinte pentru noutati, la butonul Stabileste pe cine vezi mai intai, poti selecta 30 de conturi personale si conturi de pagini ale caror postari sa le vezi in feed.
Deci postarile paginii tale trebuie sa fie cu adevarat relevante.
Daca o persoana interactioneaza cu postarile paginii tale (da like, distribuie sau comenteaza), atunci Facebook intelege ca persoana este interesata de pagina respectiva si exista sansa sa-i arate persoanei postari ale paginii.
Matt Cuts, director la Google pe probleme SEO, spunea in 2014 ca informatiile care vin dinspre Facebook sau alte platforme de social media, asa-numitele social signals, nu influenteaza direct rezultatele pe care le afiseaza motorul de cautare.
Un articol aparut recent pe searchenginejournal.com arata ca aceasta afirmatie s-ar putea sa nu mai fie valabila.
Autorul articolului face o scurta analiza pe cateva cuvinte-cheie din domeniul fashion (ex: denim dress) si descopera ca Google arata in primele cinci rezultate un furnizor necunoscut, Fashionnova, alaturi de branduri internationale, foarte puternice din acest domeniu precum Asos, Macy’s sau Levi’s.
Asa cum descopera autorul, Fashionnova nu are un numar impresionant de backlinkuri (linkuri care trimit catre site) precum concurenta si are lipsuri in ceea ce priveste optimizarea on-page.
Dar site-ul are multe review-uri la fiecare produs, are un bounce rate mai mic decat concurenta (oamenii interactioneaza mai des si petrec mai mult timp pe site), iar pe contul lor de Instagram au peste 6 milioane de urmaritori, in timp ce concurenta are cateva zeci sau cateva sute.
S-ar putea ca atunci cand mii de clienti descopera un produs pe Facebook sau Instagram, apoi ies din platforma si cauta respectivul produs pe Google, Google sa ajunga la concluzia ca respectivilor le place cu adevarat pagina de Facebook sau Instagram a furnizorului si sa o arate mai des in rezultatele cautarilor pentru produsul respectiv.
Sunt sigura ca ati observat ca ati inceput sa vedeti in feedul vostru mai multe reclame (anunturi sponsorizate) din partea brandurilor decat acum doi sau trei ani.
Explicatia este data la mitul nr 1:
pentru ca noul algoritm a redus impactul organic al paginilor. Companiile au la dispozitie posibilitatea de a plati Facebook pentru ca platforma sa arate o postare unui numar mult mai mare de oameni, la care nu ar fi ajuns altfel.
Facebook a dezvoltat foarte mult partea de reclame (Facebook Ads) in ultima perioada, adaugand multe variante pentru promovarea platita in functie de ce isi doreste compania sa obtina.
Facebook le numeste obiective de marketing si le imparte in functie de trei criterii:
Promovarea unei companii pe Facebook nu este gratuita, dar cu siguranta costa mult mai putin decat o reclama in canalele traditionale: ziar, radio, tv, de strada, etc.
In functie de obiectivul setat, costul minim al unei reclame rulate pe Facebook poate sa fie de 8-10-21 lei/zi.
La acest cost se mai adauga si cel exprimat in timpul investit in dezvoltarea paginii: ce postari sa scrii, sub ce forma (foto, video, link, etc), distribuirea in grupuri de interese, etc.
Asa cum scriam aici, promovarea pe Facebook si in social media in general este un maraton, nu un sprint.
Pentru ca vorbim de oameni, nu de roboti.
Pentru ca este vorba de comunicare si castigarea increderii, nu de vanzarea unui produs neaparat.
Pentru ca dureaza pana gasesti acea combinatie de elemente la care reactioneaza oamenii, ca forma si continut.
In functie de produs si de obiectivul de marketing pe care il are compania, prezenta pe Facebook sau alta retea de socializare poate sa inceapa sa aduca rezultate dupa 6-9-12 luni de munca realizata corect.